Blog

De beste slaaphouding

Denk jij er wel eens bij na wat je slaaphouding is als je slaapt? Een slaaphouding kan voor iedereen anders zijn, omdat elk lichaam anders is. Waar de een graag op de zij ligt, ligt de ander graag op de rug. Wat is de beste slaaphouding en welke slaaphouding is het beste bij lichamelijke klachten?

Slaaphoudingen

Er zijn grofweg drie slaaphoudingen te onderscheiden van elkaar: op de rug, op de zij en op de buik. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze slaaphoudingen en wat is de beste slaaphouding?

Op je rug slapen

Er zijn veel mensen die op hun rug slapen, misschien jij ook wel. Maar is dat de beste slaaphouding? Volgens wetenschappers hebben rugslapers wel degelijk de beste slaaphouding. Slapen op je rug zorgt ervoor dat je lichaam volledig wordt ondersteund en dat je gewicht gelijkmatig wordt verdeeld over het matras. Slapen op je rug heeft vrijwel geen nadelen.

Ben je zwanger? Dan is slapen op je rug geen goed idee. We leggen uit welke slaaphouding het beste is als je zwanger bent bij het hoofdstuk ‘De beste slaaphouding bij zwangerschap’.

Op je zij slapen

beste slaaphouding zijslaper

Ook zijslapers zijn goed vertegenwoordigd. Je weet nu dat op je rug slapen de beste slaaphouding is, maar wat is op je zij slapen dan? Deze slaaphouding zit er tussenin: het is niet de beste slaaphouding, maar ook zeker niet de slechtste. Slaap je op je zij, dan heeft dat verschillende voordelen. Slaap jij in de zogenoemde foetushouding, dus met je armen in je slaaprichting en benen opgetrokken? Dan is dit goed tegen stress, apneu, lage rugpijn en maagzuur. Lijd je onder (een van) deze klachten? Probeer dan op je zij te (blijven) slapen.

Toch zijn er niet alleen maar voordelen aan op je zij slapen. Deze slaaphouding kan namelijk ook extra druk geven op je maag en longen. Ook kun je last krijgen van een slapende arm en overbelaste nek en schouders.

Op welke zij kun je het beste slapen?

Je kan op twee manieren op je zij slapen: op je linkerzij en op je rechterzij. Maar op welke zij kun je het beste slapen? Het antwoord is dat de linker zij de beste slaaphouding is. Dit heeft te maken met de ligging van je organen. Je maag en alvleesklier liggen grotendeels aan de linkerkant van je lichaam. Op je linkerzij liggen kan daardoor je spijsvertering bevorderen.

Op je buik slapen

Er zijn meer mensen die op hun rug of zij slapen dan op hun buik. Dit is ook niet zo gek, want de buik blijkt de slechtste slaaphouding te zijn. Slaap jij wel op je buik? Dan kan het zijn dat je last hebt van gevoelloze armen of zenuwpijn. Dit komt doordat je armen bij deze slaaphouding vaak onder het kussen liggen. Ook kun je last krijgen van nek- of hoofdpijn. Dit komt doordat je hoofd naar links of rechts is gedraaid, waardoor je wervelkolom zwaarder belast wordt. Het enige voordeel aan op je buik slapen, is dat je waarschijnlijk niet snurkt.

De beste slaaphouding bij lichamelijke klachten

We hebben nu de voordelen en nadelen van alle slaaphoudingen uitgelegd. Maar wat is nu de beste (en slechtste) slaaphouding als je last hebt van lage rugpijn, nekklachten en schouderklachten?

Lage rugpijn

beste slaaphouding lage rugpijn

Heb je veel last van lage rugpijn? Dan kan dit met een slechte slaaphouding verergerd worden. Daarom is het belangrijk om te weten wat de beste slaaphouding is bij lage rugpijn.

Ben jij een zijslaper? Dan hebben we goed nieuws voor je. De zogenaamde foetushouding helpt goed tegen onder andere lage rugpijn. Het is namelijk het beste als je ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen. Dit is met de foetushouding (waarbij je in een S-vorm ligt) het geval.

Nekklachten

Heb je veel last van nekklachten? Ook hiervoor geldt dat een slechte slaaphouding deze klachten kan verergeren. Maar wat is een slechte slaaphouding bij nekklachten, en wat is de beste slaaphouding? De slaaphouding die je beter kan vermijden, is het slapen op je buik. Doordat je hoofd sterk naar links of rechts is gedraaid, kan dit een overbelasting op je wervelkolom in je nek zijn. Dit kan zorgen voor nekklachten.

Ook slapen op je zij is niet de beste slaaphouding als je last hebt van nekklachten. Je schouder draagt namelijk veel gewicht als je op je zij slaapt, waardoor de spieren in je schouders en nek overbelast kunnen worden. Ook kan op je zij slapen ervoor zorgen dat je last krijgt in de holte van je nek. Wil je wel graag slapen op je zij bij nekklachten? Laat je bovenliggende arm op je zij rusten en plaats een kussen tussen je armen. Je nekspieren kunnen zo volledig ontspannen.

De beste slaaphouding voor je nek is op je rug. Dit zorgt voor een natuurlijke houding en de minste belasting.

Schouderklachten

Heb je last van schouderklachten na je nachtrust en zoek je een slaaphouding die dit voorkomt? Dan kun je beter niet slapen op je buik. In deze slaappositie komt het vaak voor dat je jouw armen onder het kussen hebt. Dit zorgt ervoor dat de spieren in je schouder worden belast. Ook op je zij slapen zorgt ervoor dat de spieren in je schouder te veel belast worden, omdat je schouder veel gewicht draagt. Voor schouderklachten is slapen op je rug daardoor de beste slaaphouding.

De beste slaaphouding bij zwangerschap

beste slaaphouding zwangerschap

Ben je zwanger? Ook dan is het belangrijk om een goede slaaphouding aan te nemen. Ben je al wat langer zwanger, dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat slapen op je buik fysiek niet meer kan. Ook slapen op je rug kun je het beste vermijden als je zwanger bent. Deze slaaphouding heeft namelijk veel nadelen. Slapen op je rug veroorzaakt rugpijn, een lage bloeddruk, problemen met de spijsvertering en kortademigheid. Ook de toevoer van voedingsstoffen en bloed naar je baby wordt belemmerd bij deze slaaphouding.

Hoe kun je dan het beste slapen? De beste slaaphouding als je zwanger bent is op je zij. In deze positie heb je bovenstaande klachten niet. Ook vermindert slapen op je zij maagzuur en bevordert het de bloedcirculatie van jou en je baby.

De beste nachtrust bij Ecolife Brandstore Heemstede

Of je nu op je buik, zij of rug slaapt, het is belangrijk dat je op de juiste materialen slaapt. Zo is een goed matras en een goed kussen belangrijk voor een fijne nachtrust en voor de juiste ondersteuning. Gelukkig slaap je met een goed gevoel op een Ecolife bed. Ecolife staat voor duurzame en betaalbare luxe uit Zweden. Een Ecolife boxspring voelt zó comfortabel, dat het voor ons bijna niet uit te leggen is. Kom het prettige en natuurlijke comfort van Ecolife zelf ontdekken in de Ecolife Brandstore in Heemstede. Je zal er stil van worden.

Ben je benieuwd wat voor boxspring of materialen voor jou het beste is? Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom. Wij helpen je graag verder.