Blog

5 factoren voor een goede nachtrust

goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk. Er zijn nachten waarop je goed slaapt en uitgerust wakker wordt. Toch zullen er ook genoeg nachten zijn waarop je het gevoel hebt dat je slecht hebt geslapen. Dat kan met verschillende dingen te maken hebben, zoals de omstandigheden in de slaapkamer. Hoe kun je goed slapen? We leggen je uit wat de ideale omstandigheden zijn voor een goede nachtrust.

Waarom is een goede nachtrust belangrijk?

Er gebeurt veel in je lichaam als je slaapt. Zo worden afvalstoffen opgeruimd, cellen gerepareerd en de indrukken van de dag gesorteerd. Ook krijgen je hersenen de tijd om zichzelf te reinigen. Tenminste, áls je een fijne nachtrust hebt. Bij slaaptekort worden deze processen verstoord, waardoor je te maken krijgt met een aantal gevolgen. Die gevolgen lichten we uit in ons blog over het belang van een goede nachtrust.

5 factoren die zorgen voor een fijne nachtrust

Slaap je vaak onvoldoende? Dan kan dat liggen aan de manier van slapen, maar ook aan factoren voor het slapen gaan of in de slaapkamer. Om je nachtrust te verbeteren, kun je dingen in je dagelijkse routine en in de slaapkamer aanpassen.

1 Zorg voor inspanning en ontspanning

Als je voor het slapen gaan niet moe bent, dan wordt het lastiger om in slaap te geraken. Daarom is het handig om je lichaam en geest te vermoeien, zodat je ‘s avonds een goede nachtrust hebt. Dit kun je doen door te sporten en bewegen. Het beste is om dit overdag of vroeg in de avond te doen. Ook is het belangrijk om ‘oppeppers’ voor het slapen gaan te vermijden. Denk hierbij aan koffie of middelen met cafeïne, sterke thee, nicotine, alcohol of drugs.

Ben je, voordat je gaat slapen, nog niet moe genoeg? Probeer je lichaam dan te ontspannen een uur voordat je gaat slapen. Denk aan korte wandeling, een warm bad of ontspanningsoefeningen.

2 Zorg voor een prettig slaapkamer klimaat

Een te warme of veel te koude slaapkamer zorgt voor een onaangenaam klimaat en geen fijne nachtrust. Daarom is het belangrijk om de omstandigheden in de slaapkamer zo prettig mogelijk te maken. Slapen in een donkere en rustige slaapkamer werkt het beste. Zo wordt je voor het slapen gaan zo min mogelijk geprikkeld. Daarnaast zijn goede ventilatie en niet te droge lucht ook fijne omstandigheden om in te slapen. Goede ventilatie kun je creëren door te slapen met een raam open. Droge lucht kan veroorzaakt worden door slechte isolatie, maar kan (deels) opgelost worden door de slaapkamer niet warmer dan 20 graden te laten worden en waterbakjes aan de verwarming te hangen.

3 Verwijder apparatuur uit de slaapkamer

Geen fijne nachtrust kan ook komen doordat je voor het slapen gaan te veel bent blootgesteld aan blauw licht. Blauw licht wordt afgegeven door een tv, computer, smartphone en tablet. Het beste is om dergelijke apparaten te verwijderen uit de slaapkamer. Zo kom je voor het slapen gaan ook niet in de verleiding om er toch gebruik van te maken.

4 Op een vast tijdstip slapen en opstaan

Onregelmatige bedtijden kunnen een reden zijn dat je geen goede nachtrust hebt. Je lichaam kan dan geen ritme creëren, waardoor het niet op de juiste tijden in de ruststand kan komen. Daarom is het belangrijk dat je je aan vaste slaaptijden houdt: ga steeds rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Zo kom je in een vast slaapritme, waardoor de kans groter is op een fijne nachtrust.

5 Slaap comfortabel

De laatste factor, maar zeker niet de onbelangrijkste, is comfort. Dit zorgt dat je een fijne nachtrust tegemoet gaat. Ten eerste is een comfortabel bed en kussen belangrijk. Gelukkig zijn onze Ecolife boxsprings en dekbedden & hoofdkussens de ideale producten om een meer dan goede nachtrust te creëren.

Ten tweede is het ook belangrijk om te kijken naar wat je aan hebt in bed. Heb je het vaak koud? Dan is het handig om met een prettig zittende pyjama te slapen. Nachtkleding zorgt er namelijk voor dat je het net wat warmer hebt in bed. Dit kan ook een nadeel zijn: een pyjama kan ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur minder snel daalt. Door zonder kleding te slapen, koelt je lichaam eerder af. Zo weten je hersenen eerder dat het de bedoeling is om energie te gaan besparen. Kijk dus goed naar waar jouw lichaam behoefte aan heeft!