Blog

Slapen in een Ecolife bed: waarom is een goede nachtrust belangrijk?

Wist je dat je gemiddeld een derde van je leven slapend doorbrengt? Dat is behoorlijk veel tijd die je in bed doorbrengt; gemiddeld 8 uren per etmaal. Dan is het verstandig om een goed bed te hebben die de ondersteuning biedt die je nodig hebt. Een Ecolife boxspring is het ideale bed hiervoor. Maar waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

Wat is slaaptekort?

Dat goed slapen belangrijk is, zal voor veel mensen wel duidelijk zijn. Ga maar eens na bij jezelf: voel jij je ook moe of geïrriteerd als je een nacht niet goed hebt geslapen? De kans is groot dat het antwoord ja is. Toch is het belangrijk om te weten dat slaaptekort niet alleen ontstaat als je een keer wat minder uren slaapt. Niet goed inslapen of niet genoeg diepe slaap krijgen zijn ook vormen van slaaptekort. Voor één nacht is dat niet erg, maar als je structureel last hebt van een slaaptekort, dan kan dat grote gevolgen hebben.

Waarom is goed slapen belangrijk?

Er gebeurt veel in je lichaam als je slaapt. Zo worden afvalstoffen opgeruimd, cellen gerepareerd en de indrukken van de dag gesorteerd. Ook krijgen je hersenen de tijd om zichzelf te reinigen. Tenminste, áls je een goede nachtrust hebt. Bij slaaptekort worden deze processen verstoord, waardoor je te maken krijgt met een aantal gevolgen:

 • Verminderd concentratie- en reactievermogen
 • Gevoelens van prikkelbaarheid en somberheid
 • Weinig puf hebben
 • Slechter geheugen en probleemoplossend vermogen
 • Meer trek in eten

Ook kan slaaptekort op de lange termijn ziektes als hartfalen, diabetes type II, kanker en depressie veroorzaken. Een goede nachtrust is dus wel degelijk van belang.

5 tips om goed te slapen

Niet iedereen slaapt even lang, maar hoe zorg je er nou voor dat je het beste uit je nachtrust haalt? Met de volgende 5 tips kun je gegarandeerd goed slapen.

1. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op

Een vast ritme loont voor veel dingen, zo ook voor je nachtrust. Zo is het goed om op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan. Ook op dagen dat je vrij bent en in het weekend. Je lichaam raakt hier aan gewend. Hierdoor kun je ‘s avonds makkelijker in slaap komen en ‘s ochtends beter uit je bed komen.

2. Slaap voldoende uren

De gemiddelde volwassene tussen de 18 en 64 jaar slaapt gemiddeld 7 tot 9 uren per nacht. De een heeft wat meer uren slaap nodig dan de ander. Ga dus goed bij jezelf na hoeveel uren slaap jij per nacht nodig hebt. Slaap niet te lang, dat kan er juist weer voor zorgen dat je je overdag moe en futloos gaat voelen.

3. Maak van je bed een lekkere plek om goed te slapen

Veel mensen kijken nog tv in bed voor het slapen gaan of doen hun (huis)werk in bed. Niet handig, want dat kan ervoor zorgen dat je niet goed meer kan slapen. Vooral het gebruik van schermen voor het slapen gaan kan ervoor zorgen dat je lichaam niet op tijd in slaap valt.

4. Zorg voor veel licht in de ochtend

Veel licht geeft je biologische klok het signaal dat het dag is. Daardoor krijg je een wakker gevoel. Dit kun je bewerkstelligen door licht doorschijnende gordijnen in de slaapkamer of door middel van een wake-up light.

5. Beweeg voldoende overdag

Actief zijn overdag zorgt ervoor dat je je minder moe en futloos voelt. Sport alleen niet laat op de avond. Je hersenen zijn dan nog actief als je naar bed gaat, wat juist weer voor een onrustige nachtrust kan zorgen.

Een goed bed kopen: waar moet je op letten?

Een goede (of slechte) nachtrust kan grotendeels beïnvloed worden door omgevingsfactoren zoals de tips hierboven. Maar het kan ook aan je bed liggen. Word jij vaak wakker met pijnlijke gewrichten of rugpijn? Dan kan het zijn dat je geen goed bed meer hebt.

Bedenk bij het kopen van een nieuw en goed bed wel goed wat voor jou belangrijk is. Heb je bijvoorbeeld nek- of rugklachten? Dan is het verstandig om een goed bed te kopen met de juiste ondersteuning. Ook kun je kijken naar de volgende punten:

 • Hoe lang of kort slaap je per nacht?
 • De manier waarop je slaapt: slaap je op je buik, rug of zij?
 • Transpireer je veel in de nacht of heb je het juist vaak koud?
 • Van welke materialen en kleuren houd je?

Ecolife bedden: duurzaam, vegan en echt Zweeds

Wil je een goed bed kopen dat geeft om het milieu, geen gebruik maakt van dierlijke materialen en met liefde in elkaar is gezet? Zoek dan niet verder, want een Ecolife bed is duurzaam, vegan én handgemaakt in Zweden.

De boxsprings van Ecolife zijn gemaakt van 100% biologisch katoen, agave, vlas en Zweeds grenen hout. Dit heeft een aantal voordelen:

 • De Ecolife boxsprings zijn goed voor het milieu
 • De bedden zijn goed voor de gezondheid
 • De Ecolife boxsprings voeren overtollig vocht op natuurlijke wijze af
 • De frames van de Ecolife bedden zijn zeer stevig
 • De Ecolife boxsprings zijn ventilerend

En wist je dat de Ecolife bedden verkrijgbaar zijn in 6 verschillende soorten en in maar liefst 15 verschillende kleuren? Zo zit jouw favoriete stijl er altijd bij. Bekijk nu het hele aanbod aan Ecolife bedden!