Blog

Duurzame en betaalbare luxe uit Zweden

In Heemstede bevindt zich al twee jaar de enige Ecolife brand store van Nederland. HRLM vond het de hoogste tijd om zelf de luxe en het comfort te ervaren van deze Zweedse bedden gemaakt van honderd procent natuurlijke materialen.

In de winkel op de Binnenweg worden we vriendelijk ontvangen door eigenaar Nico Kromhout, die dagelijks klaarstaat om iedereen te voorzien van uitgebreid advies. Hij begint het gesprek met de vraag of we liever in een bos of op een industrieterrein wandelen. Volgens hem begint met deze vraag pas het besef wat betreft het slapen tussen natuurlijke of synthetische materialen.

Waar zou een goed bed van gemaakt moeten worden als je zelf mocht kiezen? En wEwat voor omgeving zou dat persoonlijk voor jou zijn? “Dat zijn belangrijke vragen die iedereen zichzelf zou moeten stellen tijdens de zoektocht naar een nieuw bed”, vertelt Nico. Dat veel mensen geen kennis hebben van bedden en matrassen is volgens hem helemaal niet gek. Dat komt doordat men enkel eens in de tien á vijftien jaar een nieuw bed of matras besluit aan te schaffen. Dat is dan ook vaak de maximale levensduur van een standaard matras. Wanneer matrassen van natuurlijke materialen zijn gemaakt, zoals bij Ecolife, spreek je over een levensduur van twintig tot maar liefst dertig jaar. De bedden van Ecolife bestaan uit een box, matras en topper. Heerlijk duurzaam, want enkel de topper moet om de acht tot tien jaar worden vervangen om het bed zo fris en schoon mogelijk te houden. “Een mens verliest elke nacht 0,3 liter vocht en dat wordt gefilterd door je dekmatras, oftewel topper”, legt de ondernemer uit.

Slapen op een wolk

“Ons merk moet mensen aan het denken zetten”, zegt Nico. “Ruim vijftig procent van de matrassen die in Nederland worden gekocht zijn gemaakt van polyether, koudschuim of ze hebben een deklaag die overeenkomt met isolatiemateriaal vanuit de bouw.” Het mag dan misschien anders aanvoelen, maar toch is de basis Polyurethaan die wordt gebruikt directe familie van plastic. Nico stelt zijn klanten dan ook de vraag of zij liever in een regenjas of in katoenen nachtkleding slapen. Met ruim vijfentwintig jaar ervaring in het vak, waarvan vijftien actief in de natuurlijke bedden, kan hij het verschil direct benoemen. “De bedden zijn geheel gemaakt van natuurlijke materialen, zoals ecologisch katoen, linnen, agave, vlas, bamboe en massief hout, voorzien met meerdere lagen pocketvering.” De bedden van Ecolife zijn gemaakt om met jou mee te leven. Het voelt aan alsof je slaapt op een wolk of in een spreekwoordelijk ‘mandje’.

Tijdens de zoektocht naar een nieuw matras worden vaak fouten gemaakt op het gebied van gewicht. Wie zegt baat te hebben bij een hard matras, moet daar voortaan even twee keer over na denken. “Het is de bedoeling dat je altijd een beetje in je topper wegzakt”, legt Nico uit. “De schouder en de heup zijn de belangrijkste elementen tijdens de nachtrust. Deze moeten enigszins in het matras wegzakken zodat de ruggenwervel goed is ondersteund en kan ontspannen.” De bedden van Ecolife geven optimale ondersteuning en gelijkmatige drukverdeling. Zo zijn alle modellen verkrijgbaar in een elektrische uitvoering waarbij rug en voeten met knieknik kunnen worden versteld. “Niet alleen een lekkere positie om in te lezen of om televisie te kijken, maar ook ideaal voor een vermoeide rug.”

Goedkoop is duurkoop

De filosofie achter de bedden van Ecolife is niet nieuw. Nico legt uit dat bedden vroeger van betere kwaliteit waren, omdat deze gemaakt werden van betere en eerlijkere materialen. “We leven in een wereld waar synthetische materialen de overhand hebben gekregen. Mensen kiezen sneller voor het goedkoopste, waardoor de kwaliteit en levensduur helaas ten onder gaan.” Uiteindelijk blijkt goedkoop vaak duurkoop. De Ecolife-bedden worden handgemaakt in Zweden en zijn ontworpen om een lang en duurzaam bestaan te leiden. Dat is precies wat volgens Nico in de huidige tijdsgeest past. “Slapen met een goed gevoel is ons motto. Je voorziet jezelf en onze planeet van een hoop plezier.”

Een beter leven door goede nachtrust

“Mensen kijken vaak naar het uiterlijk van een bed, maar de binnenkant is eigenlijk nog belangrijker.” Nico legt uit dat het bed de plek is waar mensen bijna eenderde van hun leven doorbrengen. “Wie investeert in een betere nachtrust, zal zien dat hij daar veel voor terug krijgt. Een goede nachtrust geeft een beter leven.” Ten opzichte van een ander bekend Zweeds beddenmerk valt het op dat de klant hier niet te veel betaalt. De prijskwaliteitverhouding hebben ze bij Ecolife goed voor elkaar. Met keuze uit de Comfort-, Premium- en Luxe-bedden is er voor iedereen wat wils. Het blijkt dat ecologisch niet per se duurder hoeft te zijn. Na het testen van een Ecolife-bed valt het meteen op dat het comfortabele natuurlijke bed precies genoeg steun geeft aan de schouders en heupen. Onze rug voelt meteen ontspannen aan, waardoor wij ook even de kwaliteit van onze eigen matrassen thuis in twijfel trekken. “Ik kan klanten wel vertellen hoe prettig de bedden liggen, maar ze moeten het eigenlijk zelf komen ervaren; mensen worden er altijd stil van…”, zegt Nico met een lach.

Bron: HRLM Uitgevers b.v.